Simbol grafic SI. Banner SI.
Proiectele noastre - Clubul Soroptimist Internațional Brasov
Prima pagină
Soroptimist Internaţional
Despre noi
Proiecte
Evenimente
Contacte
Cluburile uniunii
Clubul SI Arad
Clubul SI Braşov
Clubul SI Bucureşti
Clubul SI Cluj-Napoca
Clubul SI Craiova
Clubul SI Slatina
Clubul SI Târgovişte
Clubul SI Timişoara

Proiecte raportate cu PFR


I. “Music - one language for ALL nations”
“Muzica - o limbă pentru toate națiunile”,

proiect realizat la propunerea clubului SI Ruse din Bulgaria, prin care s-a dorit să sprijinim tineri muzicieni pentru participarea în concerte şi master class;

acest proiect a avut două părți:

Partea a I-a, desfăşurată la Ruse în Bulgaria în perioada 4-18 martie 2016, în cadrul “March Music Days - International Festival” care se desfăşoară la Ruse, în fiecare an, începând din 1961 şi care este un loc de întâlnire a muzicienilor “Top Class” din Europa şi întreaga lume.

zilele muzicii zilele muzicii
INTERNATIONAL FESTIVAL 11 - 27 MARCH 2016 RUSE, BULGARIA

Clubul SI Braşov a identificat o elevă de la Liceul de muzică “Tudor Ciortea” din Braşov: Maria Izabella Dicu, elevă clasa a VI-a vioară, care a participat la MASTER CLASS VIOLIN - master MINCHO MINCEV, cu două audiții ( 14 si 16 martie) şi concert - 18 martie 2016.

Maria Izabela a participat, împreună cu tatăl ei, şi la alte concerte care au avut loc în cadrul festivalului precum şi la activități organizate de clubul SI din Ruse.

Costurile cu transportul, cazarea, taxele, asigurările şi parțial mâncarea, au fost suportate de cele două cluburi: Braşov şi Ruse.

Mai multe soroptimiste din Braşov şi Ruse s-au întâlnit, au participat la audiții şi concerte şi s-au bucurat de progresul realizat de Maria Izabella şi de diploma primită ... .

Despre proiect s-au transmis ştiri locale şi naționale în Bulgaria, atât în presa scrisă cât şi la televiziune.

Prima parte a proiectului a fost raportată la federația SI/E de către clubul SI Ruse cu PFR SI/E ID : 08117.

La întoarcerea în Braşov, am organizat o conferință de presă ( 22 martie 2016) la Liceul de muzică din Braşov la care au participat: Maria Izabella cu tatăl ei şi profesoara ei de vioară, directoarea liceului şi membre soroptimiste; au fost scrise articole în presa locală şi s-au difuzat ştiri la televiziunea locală MIX TV.

Apoi, la întâlnirea clubului nostru din luna aprilie, care s-a ținut la Centrul Cultural Japonez (cu care avem o lungă colaborare), Maria Izabella ne-a prezentat impresiile de la Ruse şi ne-a interpretat “Niccolo Paganini - Capricio nr. 16”.

A fost o seară minunată, studenții din centru cultural japonez ne-au oferit dansuri specifice şi o ceremonie a ceaiului.

Partea a II-a, s-a desfăşurat la Braşov în perioada 29 mai - 1 iunie 2016. Clubul SI Ruse a identificat un elev de la Liceul de muzică din Ruse, clasa a X-a flaut, care a venit la Braşov şi a participat, alături de Maria Izabela şi alți 5 elevi, la Concertul din data de 31 mai 2016,

în cinstea zilei de 1 iunie - Ziua Internațională a Copilului,

susținut de Orchestra Filarmonicii din Braşov,
intitulat “LA PORTILE AFIRMARII” dirijor: KOICHIRO KANNO.

Toți elevii au fost mentionați în afişul concertului şi în programul de sală unde s-a menționat şi susținerea celor doi elevi de câtre cluburile SI din Braşov şi Ruse.

Programul concertului (pdf)...

Pentru elevul din Bulgaria şi însoțitorii acestuia, profesoara şi membre soroptimiste, clubul SI din Ruse a asigurat transportul iar clubul SI din Braşov toate celelate cheltuieli; s-au oferit flori în culori soroptimiste, tuturor participanților în concert, inclusiv dirijorului şi la masa festivă de la cină, s-au oferit diplome de particpare celor doi elevi din Ruse şi Braşov.

Partea a II-a a acestui proiect a fost raportată la federația SI/E cu PFR SIE ID : 09300

Ruse Ruse Ruse
II. Proiectul “Pâinea noastră cea de toate zilele”
BREAD IS THE STAFF OF LIFE (Our daily bread),

proiect organizat la inițiativa şi în parteneriat cu clubul SI Ulm Donaustadt Germania (club înfrățtit din anul 2005), în cadrul proiectului european “Tastes of Danube: Bread, Wine, Herbs”, inițiat de “Danube - Networkers”.

Proiectul a avut inițial 2 părți,

prima parte la Braşov (noiembrie 2015 - iunie 2016 ) şi a

doua parte la Ulm Donaustadt Germania (iulie 2016);

partener internațional 1: Clubul SI Ruse - Bulgaria; ulterior s-a contiunat cu partea a III-a - dec.2016.

Painea noastra

Activitațile din proiect :

- vizită la o fabrică de pâine şi produse de patiserie din Braşov, cu 4 clase de elevi de la două şcoli gimnaziale din Braşov şi

una din Hărman, județul Braşov, în luna aprilie, în “ săptămâna altfel”;

Painea noastra


- expoziție organizată, împreuna cu elevi de la Colegiu Tehnic “Remus Rădulescu” din Braşov, Biblioteca Județeană “George Barițiu“ din Braşov şi Asociația Musashino - Japonia din Braşov, cu şi despre pâine unde s-au realizat: ateliere de lucru cu elevii care au vizitat fabrica de pâine din Braşov care după ce au văzut cum se face pâinea au lucrat şi au făcut aluatul de pâine în diferite forme;

- expuneri de desene, postere, afişe şi reclame cu şi despre pâine, realizate de elevi cât şi din arhiva bibliotecii;

- diferite jocuri interactive şi expunere de proverbe cu şi despre pâine; expuneri de vitrine cu cărți vechi, cu şi despre pâine,din arhiva bibliotecii;

- expunere de obiecte vechi, din colecția muzeului, folosite în trecut pentru producerea pâinii;

- expunere de postere, cu şi depre pâine, inclusiv din perspectiva altor țări ca de ex Japonia.

Painea noastra

Painea noastra

Painea noastra

- Ateliere de lucru cu elevii şi sponsorul proiectului.

Painea noastra

Painea noastra


- s-au realizat mostre de pâini, de către membele soroptimiste din Braşov şi Ruse, după o rețetă tradițională de pâine pentru care s-a primit o “maia” de la Ulm - via Ruse şi apoi o întâlnire soroptimistă, la Braşov, pentru degustarea pâinilor facute după această rețetă.


- s-au realizat şi înmânat diplome, cu prilejul serbării de sfârşit de an ( iunie 2016) tuturor elevilor ( 2 clase ) de la Colegiu “ Remus Rădulescu” din Braşov care au contribuit la organizarea expoziției.

Painea noastra

Painea noastra

- s-a realizat un filmuleț cu toate aceste activități care a fost prezentat, împreuna cu posterul, afişul proiectului şi diverse sorturi de pâine, în cadrul Festivalului Dunarii de la Ulm Donaustadt Germania (iulie 2016) de câtre un grup de soroptimiste din clubul nostru (în costume populare tradiționale).

LA “FESTIVALUL DUNARII”- ULM DONAUSTADT - GERMANIA!

Painea noastra

Painea noastra

S-a scris şi transmis la federația SI/E PFR - ID SIE - 08083.

S-a continuat (în luna decembrie 2017) activitatea de colaborare în cadrul Danube-Networkers Action - Christmas Packages Along the Danube, clubul nostru fiind în grup nr.1, cu un nr de 3 pachete - cadou de Crăciun, respectiv pentru:
SI Club Ulm Donaustadt Germania,
SI Club Ruse Bulgaria şi
un ONG - Centar za majke "Plamen" Bosnia i Hercegovina.

Pachetele care au fost trimise înainte de Crăciun, primind şi noi pachete asemănătoare de la fiecare din cele 3 organizații.

Conținutul pachetelor:
o cutie de turtă dulce, incluzând şi un Mos Crăciun,
un glob şi o cană cu decorație pentru bradul de Crăciun,
un şorț de bucătărie cu imprimeu de Crăciun,
2 colinde tradiționale româneşti din partea partenerului nostru Biblioteca Județeană Braşov şi
o scrisoare din partea clubului SI Braşov, cu descrierea tradițiilor în aşteptarea “moşului” şi cu rețete de turtă dulce;

Painea noastra

- Schimb de pachete la Braşov cu clubul SI Ruse - Bulgaria , decembrie 2016.

Painea noastra

- Deschidera pachetului de la clubul SI Ruse - Bulgaria.

Painea noastra

- Deschiderea pachetului de la Ulm Donaustadt Germania

Painea noastra

- Pachetul din Bosnia Hertegovina a sosit mai târziu ( februarie 2017)

Painea noastra

III. Continuarea proiectului
“Orice vis poate deveni realitate”

în luna iunie 2016, cu prilejul zilei de 1 iunie, s-a desfaşurat partea a treia iar în decembrie, înainte de sărbătoarea Crăciunului, partea a patra a proiectului “Orice vis poate deveni realitate”, care a constat în workshop-uri realizate cu copiii, în special fetițe, în parteneriat cu 2 firme: IMPRIM SRL Braşov si HAPPY DINO SRL Râşnov.

Orice vis


La aceste ateliere copiii au pictat, cu tempera, guaşe şi acrilic, diverse desene pe diverse forme din ipsos de modelaj, imagini gândite de ei pentru evenimentele respective;

partea a întâia s-a desfăşurat în martie, cu prilejul zilei de 8 martie

iar partea a doua în aprilie, înainte de sarbatoarea de Sf.Paşti.


Orice vis


Orice vis


Orice vis


Proiectul a fost raportat cu PFR: SI/E ID 0830


IV. - “Arte japoneze pentru copii şi tineri”.

în luna septembrie s-a desfăşurat proiectul “Arte japoneze pentru copii şi tineri”, în parteneriat cu Asociatia Musashino Japonia din Braşov şi cu 80% fonduri accesate într-un program al Consiliului Județean Braşov, având ca temă: promovarea culturii ca mijloc de incluziune socială a copiilor şi tinerilor defavorizați şi a celor cu nevoi speciale prin concerte şi ateliere, conform programului.


1. Ateliere la Centru Musashino din Braşov, susținute de profesori şi studenți japonezi şi români.: ORIGAMI - 5 septembrie 2016

Arta japoneza


împachetarea cadourilor - 6 septembrie 2016

Arta japoneza


Ceremonia ceaiului - 8 septembrie 2016 Arta japoneza


Caligrafie japoneză - 9 septembrie 2016

Arta japoneza

Arta japoneza


2. CONCERTE susținute de formația japoneză “NUTMEG”:


Bastionul Tesătorilor - 7 septembrie 2016

Arta japoneza


Biblioteca Județeană Braşov - 9 septembrie 2016

Arta japoneza


Centru istoric Râsnov, jud. Braşov - 10 septembrie 2016

Arta japoneza


Rolul principal al activităților a fost

de a contribui la schimbarea percepției societății față de cei defavorizați şi cu nevoi speciale iar pe de altă parte la schimbarea percepției proprii a celor defavorizați şi cu nevoi speciale față de situația în care se află; s-a vizat şi atingerea altor aspecte ca: dialogul intercultural şi promovarea diversității prin facilitarea accesului la cultură în speța cea japoneză, susținerea turismului cultural în județul Braşov prin vizitarea unor obiective turistice şi culturale din oraş şi împrejurimi.

Beneficiari direcți:
- copiii şi tinerii defavorizați şi a cei cu nevoi speciale
- femei interesate în susținerea şi integrarea socială a grupurilor menționate
- studenți, profesori şi artişti japonezi
- studenți şi tineri români ce învață limba japoneză
- cetățeni din localitățile Râsnov, Braşov, participanți
- mediul cultural, economic şi administrativ al localităților implicate şi mass-media

Beneficiari indirecți:

acțiunile au contribuit la o mare vizibilitatea a Braşovului şi la o mai bună promovare a imaginii noastre astfel că indirect beneficiază alți tineri şi cetățeni ai comunitații noastre din regiune, din țară dar şi din străinătate.

Proiectul a fost raportat cu PFR : SI/E ID 09936


V. “Căldură pentru copii”

In luna decembrie 2016, am continuat proiectul multianual, început în decembrie 2015, intitulat “Căldură pentru copii” care constă în donații şi activități cu copiii de la “CASA MEA” din Prejmer, jud.Braşov; în fiecare an, în preajma sărbătorilor de Sf.Paşti şi Crăciun, organizăm un eveniment la care copiii cânta şi recită iar noi le oferim îmbrăcăminte/încălțăminte şi dulciuri; proiectul a fost raportat la prima activitate, în decembrie 2015, prin PFR : SI/E ID 07205

Caldura pt copii

Caldura pt copii


VI. ”O MASA CALDA PENTRU FIECARE”

Tot în luna decembrie 2016 am continuat proiectul nostru multianual, ”O MASA CALDA PENTRU FIECARE”, ca parteneri ai Unității Militare” Vânătorii de munte” din Braşov, proiect în care alături de alți parteneri contribuim, în fiecare an, începând cu 2014, cu pachete de alimente şi dulciuri care sunt donate persoanelor nevoiaşe participante la o masă caldă organizată în centru oraşului Braşov în fiecare decembrie.
Proiectul a fost raportat cu PFR după prima ediție , SI/E ID 07205.
Masa calda
Masa calda

Ne-au sprijinit Theracardia SRL Braşov şi Crucea Roşie Braşov.


VII. “My Book Buddy”

In luna aprilie 2017, am demarat, alături de alte cluburi din cadrul uniunii SI din România, proiectul federației, intitulat “My Book Buddy”, la Scoala gimnazială din Budila, jud.Braşov, având ca partener Biblioteca Județeană din Braşov.

My Book Buddy

Activitățile constau în:
- donație de cărți, rafturi şi dulapuri pentru amenajarea unei biblioteci în şcoală; My Book Buddy
- sortarea cărților pe categorii de către o biliotecara de la Biblioteca Județeană Braşov şi aranjarea lor în rafturi cu întocmirea evidenței necesare.
My Book Buddy
- Ne-a sprijinit şi Dl Director al Bibliotecii Județene Braşov My Book Buddy

- participarea membrelor clubului la serbarea de sfârşit de an şi oferirea diplomelor de absolvire pentru toți elevii şcolii (435 elevi).
My Book Buddy
- organizarea unei sezători, ce va avea loc la începutul anului scolar 2017 -2018, în care elevii să povestească despre ce au citit din cărțile donate.

Pe langă proiectele menționate, s-au realizat şi două activități pentru o mai mare coeziune şi implicare a grupului de membre din club:

- Prima activitate, în mai 2016, a fost despre Comunicare: ”Formarea abilităților de comunicare şi relaționare asertivă”, pentru conştientizarea stilului personal de comunicare şi însuşirea unor strategii specifice de comunicare asertivă, adică, exprimarea cu uşurința a punctului de vedere fără a nega punctele de vedere ale celorlalți.
My Book Buddy

- A doua activitate, în martie 2017: ”Conectare şi asumare” prin care s-a urmărit creşterea eficienței şi satisfacția relațiilor interpersonale, cunoaşterea nevoilor personale şi a strategiilor de satisfacere a acestora şi implicit asumarea şi implicarea tuturor pentru menținerea relațiilor prezente la un nivel de funcționare adecvată.
My Book Buddy

7- 11 IUNIE 2017, un grup de membre soroptimiste din România, respectiv din cluburile:
Braşov (3+2): Ana Covaci, Rodica Măciucă cu soțul şi Felicia Savu cu fiica,
Cluj - Napoca (5+1): Elvira Panțir, Mariana Sabău, Maria Buzan, Anca Crăciun şi Lucia Blaga cu soțul;
Târgovişte(2): Rodica Curelea şi Mioara Aldescu şi
Timişoara(2): Denis Fogas şi Diana Pop,
au participat la evenimentele organizate în cadrul programului: “Meet the Danes 2017” cu prilejul “Aarhus şi regiunea Mid-Jutland - Capitală Europeană a Culturii 2017”.

Soroptimistele din Danemarca, au invitat, soroptimistele din toată Europa, ca împreună cu familiile şi prietenii, să participe la evenimentele organizate de cluburile din Aarhus şi regiunea Mid-Jutland ( Silkeborg, Viborg, Brande, Herning, s.a) pentru a face un schimb de experiență şi a întelege mai bine valorile daneze. Au participat 86 de persoane din 10 țări.

Programul a cuprins mai multe vizite şi plimbări - locuri în legatură cu proiectele şi programele soroptimistelor daneze:

- la Kirkens Korshær - un loc pentru homeless şi cu un atelier de design şi croitorie,

My Book Buddy My Book Buddy

- Second hand shop in Galten

My Book Buddy

- Town Hall - primăria Aarhus www.aarhus.dk , unde avut loc o întâlnire cu toate soroptimistele participante şi cu primarul oraşului - Jacob Bundsgaard;

My Book Buddy My Book Buddy

My Book Buddy My Book Buddy My Book Buddy

- AROS art museum. www.aros.dk ,

My Book Buddy

- Party in Greenhouse (www. sciencemuseerne.dk/botanisk-have)- speeches: preşedinta uniunii daneze şi Ulla Madsen

My Book Buddy

- în parc la “copacii soroptimisti”

My Book Buddy My Book Buddy

- şi la muzeul în aer liber Art Museum “The garden” - End of Times, Beginning of Times pe o distanța de 4,5 km pe malul Marii Nordului.

My Book Buddy

My Book Buddy

My Book Buddy

- Rethink Party in KlosterCaféen, Klostergade 37, 8000 Aarhus C http://www.klostergade.dk with dinner, song and speeches: presedinta clubului Aarhus- Sos Kjeldsen şi invitatele printre care şi Rodica Măciucă Braşov - România despre soroptimismul din România şi suportul permanent al soroptimistelor daneze la care a intervenit Hanne Jensbo în susținerea proiectului uniunii SI din România: “Mame precoce”.

My Book Buddy

- Grupul din Cluj - Napoca a vizitat şi clubul înfrătit - SI Skanderborg iar grupul din Târgovişte a vizitat clubul SI Silkeborg.

- Grupul din Braşov a facut 2 vizite, de câte o zi, la Brande si Herning.

My Book Buddy

La Brande s-a făcut un tur de oraş, s-au făcut întâlniri şi discuții cu membre soroptimiste care au organizat şi o întâlnire cu o tânara românca de 29 de ani - Cătălina Sarivan - un model de succes în Danemarca; am avut şi o întâlnire cu membri ai corului Brande FOLKEKOR care va concerta la Biserica Neagră din Braşov în data de 26 iulie 2017.

My Book Buddy

La Herning s-a făcut un tur de oras, s-au vizitat locuri interesante, muzee şi parcuri ( Muzeul de Arta Contemporana si ANGLI, Birk Centerpark, Soby Brunkulsmuseum, Skarrildhus, etc) şi s-au schimbat idei într-o atmosferă de prietenie soroptimistă.

Herning Museum of Contemporary Art

My Book Buddy

My Book Buddy

ANGLI

My Book Buddy

SOBY BRUNKULSMUSEUM

My Book Buddy

In toată această perioadă, schimbul de idei a contribuit la prietenia şi înțelegerea culturală şi am învațat unele de la altele, într-o atmosfera caldă şi de susținere; soroptimistele din România au beneficiat de cazare, mic dejun şi altele din partea soroptimistelor daneze, în organizarea şi coordonarea lui Hanne Jensbo care ne-a încurajat să creştem numărul de membre şi să facem PR pentru soroptimsmul din România.A GLOBAL VOICE FOR WOMEN
O VOCE PUTERNICA PENTRU FEMEI