Simbol grafic SI. Banner SI.
Activitățile Clubului Soroptimist Internațional Timişoara
Prima pagină
Soroptimist Internaţional
Despre noi
Proiecte
Evenimente
Contacte
Cluburile uniunii
Clubul SI Braşov
Clubul SI Bucureşti
Clubul SI Cluj-Napoca
Clubul SI Craiova
Clubul SI Slatina
Clubul SI Târgovişte
Clubul SI Timişoara

Proiectele noastre 2014 -2015

- Proiectul “O şansă pentru educație”

- sponsorizat de Clubul din Zwolle, Olanda - se apropie de final. Persoana sponsorizată prin acest proiect pentru a-şi continua studiile universitare termină facultatea, şi se pregăteşte pentru susținerea proiectului de diplomă.
Coordonatori de proiect:Perta Maria si Lacramioara Naltabar

- Proiectul “O şansă pentru viitorul ei”

- sponsorizat de Clubul din Hässleholm, Suedia - se continuă până în anul 2015, persoana în cauză fiind elevă la un liceu tehnic din Timişoara.
Coordonatori de proiect:Perta Maria si Florina Buta

- In octombrie am lansat proiectul “Step - Micii întreprinzatori pas cu pas“, pe anul 2014.

Step 2014

Cu aceasta ocazie elevii candidati la posturile de manager ale microintreprinderilor au participat la interviu prezentandu-si CV-urile.

Proiectul s-a finalizat in data de 11 decembrie prin organizarea unui Targ de Craciun la Liceul Teoretic Special IRIS.

Ca de fiecare data, proiectul a avut un mare succes in randul elevilor si profesorilor - au participat peste 200 de copii -.

In cadrul targului s-au inmanat atelierului de creatie doua aparate electrocansnice cumparate din banii primiti de la Kirsten, nasa noastra din Danemarca. Bani au fost obtinuti din vanzarea colierelor confectionate in cadrul orelor de lucru manual la Liceul Iris. La eveniment a participat Radio Timisoara care a luat interviu dlui director Danut Petnaise si Agnetei Balazs.
- Coordonatori de proiect: Agneta Balazs si Erzsebet Irhazy.
- Sponsori de Clubul SI din Aarhus, Danemarca,


Step 2014

S-au virat banii persoanei cu handicap locomotor sponsorizata de clubul nostru din sumele provenite din donațiile de 2% din impozitul pe venit direcționate către organizația noastră.

Am inceput campania impotriva violentei si traficului de fiinte umane in scoli cu proiectul "VIOLENTA, TRAFIC DE FIINTE UMANE-STOP!",

Stop trafic

cu prezentarea pericolelor traficului de fiinte umane si a traumelor violentei la SCOALA CU CLASELE I - VIII nr. 27 din Timisoara din 3 decembrie 2014 sa continuam si in alte scoli ale judetului Timis.
- Coordonatori de proiect: Perta Maria, Rodica Baranga si Erzsebet Irhazy.

Stop trafic

Craciun

Cu ajutorul lui Denis Fogas, Florina Buta si Daniela Andrica au organizat din nou la Sc. 30 Timisoara proiectul cu pachete de Craciun pentru copiii cu situatie materiala foarte slaba sau cu probleme de sanatate.

Craciun

Maria Perta ne-a prezentat emailul de la Mihaela Aquelius prin care ne confirma ca vom face proiectul cu "Alexandra mica" impreuna cu Clubul SI Hässleholm - Suedia.

Club Soroptimist International Timisoara a desfasurat activitati anti-violenta cu ocazia campaniei Orange Your Neighbourhood-End Violence Against Women-16 Days of Activism.

Stop Violenta

Activitatile in care au fost implicati multi elevi au avut loc in Scoala Gimnaziala Nr. 30 Timisoara in perioada 5-8 dec.2014 si s-au desfasurat in felul urmator:
- am purtat haine portocalii
- am discutat despre violenta asupra femeilor si fetelor si despre initiativa UN -Orange your neighbourhood-End Violence Against Women
- elevii au creat postere pe hartie portocalie si le-am afisat pe holul scolii pentru a informa si pe altii despre problema aceasta si pentru a incuraja si alte persoane sa ia atitudine impotriva violentei
Coordonatori proiect:Florina Buta si Daniela Andrica

Stop Violenta

Proiectele noastre 2010 -2013

Proiectul “COCONS” - Pentru prima data in Timisoara!

COCONS"

Clubul Soroptimist International Timisoara, reprezentat de Presedinte Florina Buta si coordonatorii proiectului dr. Mihaela Noditi si dr. Georgeta Noditi, a donat marti, 25 sept. 2012 Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timis, Clinica Bega Neonatologie, un numar de 14 cocons.Donatia este posibila cu sprijinul prietenelor soroptimiste de la Clubul SI Val D'Arve Cluses, Franta. Acesti 'cocons', acum pentru prima data in Timisoara, au fost conceputi de o soroptimista din Franta si in urma unei indelungate perioade de cercetare medicala s-a dovedit eficienta lor pentru nou-nascutii prematur si permit pozitionarea bebelusilor ca in uterul mamei.Acest lucru le da un sentiment de confort ,scazand iritabilitatea prematurilor. Totodata este asigurata preventia neuro-ortopedica si favorizeaza pe termen lung o coordonare mai buna a miscarilor si a orientarii in spatiu.

COCONS"
Coconii sunt facuti dintr-un material elastic permanent si sunt acoperiti cu un material impermeabil care poate fi curatat cu desinfectant spitalicesc agreat de laboratoare.

Mai multe detalii pe paginile:
http://www.tion.ro/cocons-pentru-nou-nascutii-prematur-de-la-maternitatea-bega/1175604

si
http://www.opiniatimisoarei.ro/donatie-speciala-pentru-bebelusii-nascuti-prematur-la-clinica-bega- din-timisoara-vezi-ce-au-primit-copiii/25/09/2012



Proiectul “FAMILY FUN” Mascota Family fun


Proiectul “FAMILY FUN” a avut ca scop educarea copiilor cu vârste cuprinse între câteva luni şi cinci ani pentru a putea trece mai uşor peste şocul începerii gradiniței, să ştie să interacționeze cu alți copii, să se joace în grup, să învețe cântece şi jocuri în limba engleză şi noțiuni elementare de limba engleză.



Family funToată activitatea se desfăşura cu participarea părinților şi bunicilor, fiind şi pentru aceştia un mod de a-şi vedea şi cunoaşte copiii în interacțiune cu alți copii.

Proiectul s-a desfăşurat între septembrie 2007 şi mai 2009, pe structura anului şcolar, în parteneriat cu American Corner din cadrul Bibliotecii Județene Timiş, având ca sponsori pe Andra Raluca Perța,care era şi coordonatoarea proiectului şi Clubul Soroptimist Internațional Aarhus - Danemarca.



Family fun

A fost o premieră în România, organizându-se pentru prima dată o astfel de activitate cu mult succes.


Proiectul “ FUN LEARNERS”

Pornind de la succesul înregistrat în munca educativă desfăşurată în proiectul “FAMILY FUN”, Andra Raluca Perța a organizat proiectul “FUN LEARNERS” , pentru două grupe de copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi nouă ani, pentru a-i învăța limba engleză cu materiale didactice atractive şi distractive, sponsorizate chiar de coordonatoare şi de Clubul Soroptimist Internațional Aarhus - Danemarca.

Copiii au învatat cântece şi jocuri în limba engleză, precum şi obiceiurile şi tradițiile din România şi U.S.A. în paralel, comparându-le.

Proiectul s-a desfăşurat între mai 2007 şi mai 2009, iar copiii veneau cu drag la întâlnirile (lecțiile) de limba engleză, totul părându-li-se un joc minunat.

Proiectul “STOP TRAFICULUI DE FIINTE UMANE!”

Cu sprijinul material al Uniunii Soroptimist Internațional din Danemarca, coordonatoare a Comisiei Antitrafic a Uniunii Soroptimist Internațional din România - Andra Raluca Perța - membră a clubului nostru a gândit proiectul împotriva traficului de fiinte umane, acest flagel cumplit al lumii contemporane, în care fiintele umane se vând si se cumpără ca orice marfă, fără pic de milă, de catre traficanti. Proiectul a durat din ianuarie 2009 până în ianuarie 2010 şi a avut ca obiectiv combaterea prin toate mijloacele a traficului de ființe umane si prevenirea elevilor şi studenților, precum şi a populației județului Timiş privind pericolul pe care-l reprezintă traficul de persoane.

S-au organizat acțiuni nenumărate care s-au înscris pe linia luptei împotriva traficului de persoane:
- am constituit un parteneriat între 11 instituții ale statului român ( ANITP, IJP Timiş, Poliția de Frontieră, Jandarmii, Poliția Comunitară, BCCO, ISJ Timiş, CJRAE, CJAPP, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Județeană de Ocrotire a Copilului Timiş) şi 4 ONG-uri (SCOP, “GENERATIE TANARA”, “FILANTROPIA”, Clubul SI Timişoara) implicate în lupta împotriva traficului de persoane;
Ziua Internationala Trafic uman
- am conceput şi tipărit materialele publicitare (fişe, pliante, fluturaşi) pentru campania împotriva traficului de persoane;
- am participat la Seminarul Impotriva Traficului de Persoane, organizat de ANITP la Prefectura Judetului Timis; am organizat cu partenerii întâlniri cu populatia la centrul comercial “Iulius MALL” în Ziua Europeana de Lupta Impotriva Traficului de Persoane;
- am participat la spectacolul de teatru forum;
- am confectionat 1500 de fundite mov (simbolul luptei împotriva traficului de persoane), care au fost vândute, iar banii au intrat la cele doua adaposturi de victime ale traficului de persoane din Timis;
Trafic uman- am prezentat în scolile si liceele judetului Timis legislatia româna împotriva formele de trafic de persoane, pericolele care-i pândesc pe tinerii creduli de a fi traficati, precum si filmul “Natasa NU este de vâzare”, care arata cazuri reale de trafic întâlnite în tarile Europei, primit de la Uniunea SI Danemarca;
- am participat la emisiuni la RADIO TIMISOARA, vorbind despre lupta noastra împotriva traficului de persoane.

Toate aceste actiuni au dus la discutii cu impact major asupra tinerilor, contribuind la constientizarea lor.

Seminar de formare voluntari in cadrul Proiectului “STOP TRAFICULUI DE FIINTE UMANE!”



Trafic umanContinuând actiunile în lupta împotriva traficului de fiinte umane, doua membre ale clubului nostru - Maria Perta si Lucia Anucuta - ajutate de trei soroptimiste inimoase: Florina Buta, Rodica Baranga si Elisabeta Irhazy, au organizat la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Timis în colaborare cu Centrul Judetean de Asistenta Psiho-Pedagogica, un seminar pentru formare a voluntarilor în lupta împotriva traficului de fiinte umane.


In perioada martie 2011 - mai 2011, cu sprijinul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Timisoara, s-au tinut trei sedinte de instruire a unui grup format din: treizeci si sapte de psihologi din scolile judetului Timis, doi profesori, o studenta si cinci elevi de la Scoala cu clasele I - VIII nr. 30 Timisoara, prelucrându-li-se de noi si reprezentantul ANITP:

Trafic uman

- legislatia româna privind traficul de persoane;

- formele traficului de persoane din “Manualul privind traficul de persoane în Europa” si profilul traficantilor de persoane;

- prezentarea filmului primit de la Uniunea SI Danemarca “Natasa nu este de vânzare” si discutii pe marginea cazurilor reale de trafic vazute în film; - studiu de caz pe cazuri reale de trafic prezentate de ANITP, pastrând confidentialitatea victimelor;

- masurile ce trebuie luate pentru recuperarea victimelor întoarse din traficul de persoane.



Trafic uman





La sfârsit participantilor li s-au conferit diplome de voluntari în lupta împotriva traficului de persoane si materiale publicitare de combatere a traficului de persoane (pliante, afise, DVD cu filmul “Natasa nu este de vânzare”), accentuâdu-se importanta muncii de preventie împotriva traficului de persoane, în scolile din judet (Timisoara, Lugoj, Buzias, Jimbolia, Sannicolaul Mare, Faget, Deta), unde cursantii aveau locul de munca.

Proiectul “O SANSA LA EDUCATIE”

Proiectul “O SANSA LA EDUCATIE” este un proiect care continua preocuparea clubului nostru, privind lupta împotriva traficului de fiinte umane, în parteneriat cu CLUBUL SOROPTIMIST INTERNATIONAL HASSLEHOLM - SUEDIA si asociatia “GENERATIE TANARA” TIMISOARA, în perioada iunie 2012 - iunie 2013. Coordonatoarele proiectului sunt Maria Perta si Lacrimioara Naltabar.

Ne-am propus sa ajutam o tânara, fosta victima a traficului de persoane, care actualmente este studenta, sa-si continue studiile, pentru a-si însusi o meserie cinstita, din care sa se întretina si totodata sa poata sa se integreze în societate, trecând peste cosmarul celor cinci ani în care a fost victima.

sansa educatie Ne-am propus împreuna cu partenerii si am reusit urmatoarele:
- sa platim taxa de scolarizare pentru al doilea an universitar al acestei tinere;
- sa platim taxa de scolarizare pentru al treilea an universitar al acestei tinere.
Ne dorim ca sa putem continua acest proiect, gasind resurse materiale pâna ce tânara va absolvi facultatea si sa fim alaturi de ea si în continuare, în viata, ori de câte ori va fi nevoie. Prin exemplul ei, aceasta tânara arata lumii din jurul ei si altor foste victime ale traficului de persoane, ca o fiinta umana are forta de a se ridica împotriva destinului tragic si de a lupta pentru un viitor mai bun.

Proiectul “EDUCATIA TINERILOR
- victime ale traficului de fiinte umane”

Educatia tinerilor Pe linia proiectelor clubului nostru, de actiune si preventie privind traficul de fiinte umane, se înscrie si proiectul “EDUCATIA TINERILOR - victime ale traficului de fiinte umane”, responsabil de proiect MARIA PERTA. Proiectul s-a desfasurat în perioada decembrie 2010 - decembrie 2011, în parteneriat cu asociatia “GENERATIE TANARA”, (adapost a victimelor traficului de fiinte umane) si având ca sponsor Clubul Soroptimist International Hassleholm - SUEDIA.


Ne-am propus sa ajutam patru tinere fete, revenite din traficul de fiinte umane, sa urmeze cursuri de formare profesionala pentru a se putea, la sfârsitul cursurilor, angaja si astfel sa se reintegreze în societate.

Concret s-au desfasurat urmatoarele etape: Educatia tinerilor
- s-a platit un curs de maseur, recunoscut de Ministerul Educatiei, pentru o tânara (fosta victima a TFU) ;
- s-a platit taxa de scolarizare pentru anul I universitar pentru o alta tânara, revenita din TFU;
- s-a cumparat aparatura si materiale specifice pentru o tânara absolventa a unui curs de manicura (fosta victima a TFU), care are un copil de 2 ani - victima colaterala a TFU;
- s-au cumparat rechizite scolare pentru trei tinere (revenite din TFU), actualmente eleve de liceu.

Proiectul a ajutat patru tinere (foste victime ale TFU) sa-si faca o meserie, ca sa se poata întretine din munca cinstita, crescându-le astfel încrederea în fortele proprii si în posibilitatile de a se reintegra în societate.

Proiectul “EDUCATIA COPIILOR
- victime ale traficului de fiinte umane”

Actiunile clubului nostru de lupta si preventie împotriva traficului de fiinte umane au continuat de-a lungul anilor, concretizându-se în noi proiecte împotriva traficului de persoane.


Am colaborat cu asociatia “GENERATIE TANARA”, adapost de victime ale traficului de fiinte umane din Timisoara, având ca sponsori Uniunea SI Danemarca, în perioada decembrie 2010 - decembrie 2011.
Responsabila proiectului a fost Maria Perta .


Educatia copiilor Ne-am propus sa ajutam copii provenind din familii defavorizate, dintr-o zona cu somaj ridicat, copii lasati în grija bunicilor de parinti plecati în lume, dusi de mirajul unor câstiguri mai bune, sau efectiv copii din familiile cu multi copii si cu o situatie materiala precara.

In cadrul proiectului am întreprins urmatoarele actiuni:
- cumpararea, de mai multe ori, de alimente pentru cei 40 de copii de la Internatul Scolii “SORIN TITEL” Margina;
- plata transportului copiilor în tabara si în excursiile la Cetatea Devei, la Lipova, la Recas pentru ca acesti copii sa cunoasca, sa aprecieze si sa iubeasca frumusetea tarii noastre - România;
- plata contravalorii unei tabere de 12 zile în vatra de olari Jupânesti (judetul Timis), pentru un grup de 14 copii de la Scoala din Margina si 10 copii de la Scoala cu clasele I - VIII nr.30 Timisoara;
- cumpararea a 65 de pachete cu dulciuri pentru copiii de la Scoala din Margina pentru Mos Nicolae si Craciun;
- actiuni de preventie împotriva traficului de fiinte umane de Ziua Europeana de Lupta Impotriva Traficului de Persoane, în cele doua scoli: Margina si nr.30 Timisoara.

Pentru noi fiecare actiune înseamna o mare satisfactie pentru ca am putut aduce un zâmbet pe fata acestor copii.

Educatia copiilor Educatia copiilor
A GLOBAL VOICE FOR WOMEN
O VOCE PUTERNICA PENTRU FEMEI